Hund i vintermörkret

Mörkret, kylan och snön ställer krav på oss hundägare. Men med enkla medel kan du bli av med snökokor i pälsen, undvika fukt- och saltskadade tassar och göra vintern till en lika kul årstid som de övriga.

Raser med tjock päls som till exempel våra polarraser samojed och grönlandshund, tycker om när kylan kommer. Andra tycker inte att det är lika kul. De nakna raserna behöver kanske redan i början av hösten en tröja, för att när snön kommer dra på det tjocka täcket. Men de allra flesta behöver inget täcke förrän det är många minusgrader utomhus.

Blöta hundar
Regnet kan ställa till det för en del hundar och dess ägare. Pälsen på de långhåriga raserna kan börja trassla av lera och sand som fastnar och den långa pälsen tar lång tid på sig att torka när den blivit blöt. Ett förslag är att använda en regnoverall för hundar för att skydda pälsen. En del hårlag trasslar dock bara av att ha denna overall på sig och då får man helt enkelt bita i det sura äpplet och låta hunden bli blöt. Men du måste vara noga med att få hunden ren och torr efter promenaderna. Det lättaste är att ställa hunden i duschen och spola ur gruset och sedan torka hunden noga. Om en hund ligger blöt för länge kan den bli kall och dra på sig en förkylning och vätan kan också irritera huden.

Det är lika viktigt att torka en korthårig hund som en långhårig även om det vanligtvis räcker att dra en handduk över ryggen. Med alla hundar ska man vara noga med att torka torrt mellan tår och trampdynor för att undvika fukteksem. Tänk också på att om du inte torkar eller sköljer bort smutsen torkar den och släpper sedan från pälsen med resultatet att du har grus överallt!

Kom ihåg reflexer
När det är mörkt och trist ute så kom ihåg att många aktiveringsövningar går att göra inomhus. Eftersom hunden måste ha sina promenader och det med all säkerhet är becksvart ute så är stadsvandring utmärkt. För hundar som nästan alltid går sina promenader i skogen eller ute på landet är det nyttigt och de blir mentalt trötta. Variera promenaderna så att det blir nytt för hunden. Men glöm inte reflexerna för både dig och hunden! Även om det finns gatlyktor så syns ni inte särskilt bra i mörkret.

Saltet kan skada
Om ni går på saltade vägar är det bra om du spolar av hundens tassar efter promenaden. Vägsaltet torkar ut trampdynorna som lätt får sprickor. Om sedan saltet kommer in i sprickorna kan det svida i tassen på hunden! Om hunden blir plötsligt halt på promenaden kan vägsaltet alltså vara boven.

Den kalla snön kan orsaka köldkramp i en tass, speciellt om den fastnat i tassen. Då är det bara att ta av sig handskarna och värma upp tassen med dina händer.

Om snökokor fastnar i den långa mjuka pälsen på hundarna tar du lättast bort dem genom att spola hunden med ljummet vatten och därefter torka hunden torr! Om hunden släpps in i huset med snön hängande i pälsen blir resultatet snart en stor vattenpöl där hunden har legat, och en kall och blöt hund.

Text: Sofie Lönn                                                                                                     Tillbaks>>>