Hunden pratar med öronen

Den gest som mest och bäst säger något om vad hunden tänker och känner är hundens öron. Vill du lära dig mer om vad din hund tänker och känner ska du studera dess öron.


Var har den sina öron när den är uppmärksam, när den myser med dig, när du är förbaskad på den, när den just fått syn på något, när den umgås med en hund den gillar eller en hund den inte gillar?

Ha koll på din hunds öron under nästa promenad och du ska upptäcka att öronställningen ändras ständigt. Kastar du iväg en pinne lär din hund spetsa öronen om den har uppstående öron. Har den hängande öron åker öronen upp på dess huvud och öronen viks ut från huvudet, de påminner om den afrikanska elefantens öron. Med den öronställningen hör hunden bäst. Spetsade öron är varken framskjutna eller tillbakadragna det står så att säga mitt på hundens huvud.

I och med att öronen varken skjuts fram eller dras tillbaka är hundens ansiktsmimik opåverkad. Hunden med spetsade öron har ett öppet och alert, men för övrigt neutralt, ansiktsutryck.


När hunden visar ett hot trycks öronen framåt. Hundens panna blir då kort och det myckna skinnet som samlas i pannan kan göra att den rynkas. Med denna mimik följer att hundens ögon blir runda och upplevs hotfulla.


Tik som leker försiktigt. Sänkta öron ,rund panna, långa mungipor och kisande blick i syfte att lugna den andra hunden.

Hunden som är mild och vänligt sinnad drar öronen tillbaka. Trycks öronen samtidigt nedåt är hunden mer undergiven. Förväxla inte undergiven med rädd. Och glöm inte bort hur ofta vi människor visar undergivenhet, fast vi kallar det oftare för vänlighet.

Att le är ett sätt att blidka omgivningen. Själv tittade jag nyligen igenom skolkatalogen från högstadietiden. Katalogen var full utav vänligt leende flickor och pojkar med allvarliga miner. Utan att tänka på det lär vi tidigt våra flickor att de ska se glada och vänliga ut på bild. Pojkar får samma sätt istället lära sig att de ska utstråla självständighet och pondus. Tar vi till den yttersta extremen och tänker på en diktator är det knappas en leende person med huvudet lätt på sned som vi ser framför oss.


Ung tik ställer sig in hos hane genom att vinkla öronen bakåt och trycka dem långt ner i nacken. Därmed får hon en rund och vänlig panna. Mungiporna är också långa och vänliga.

När hunden vill ställa sig in hos någon dras örat långt bak och ned i nacken på hunden. När öronen dras bakåt slätas huden ut i ansiktet på hunden ger den en lång, rund panna, avsmalnade (kisande) ögon och långa mungipor. Hundar med hängande öron kan vika öronen så att de påminner om korkskruvslockar när de försöker att ställa sig in.

Memea


Memea Mohlin är utbildad hundinstruktör och arbetar med såväl vardagslydnad som problemhundar. Hon har skrivit ett flertal böcker inom området.

                                                                           Tillbaks>>>