Visst ska hunden ha flytväst!

Solen skiner och innan vi vet ordet av är det semester-tider. Vissa av oss tar med hela familjen, två- som fyrbenta, på båtsemester. Vilken frihetskänsla att glida runt på böljan den blå under en klarblå himmel!

Många hundar trivs alldeles utmärkt ombord på båten, speciellt om de åkt båt sedan varit små. Hundar har en osvikligt god balans och en väluppfostrad hund lär sig snart vilket uppförande som förväntas av den ombord. Naturligtvist är det inte tillrådligt att låta hunden spankulera omkring som den vill utan att man har uppsikt över den, speciellt inte om det är lite sjögång.

Hur kan man då göra hundens tillvaro ombord så trygg som möjligt, förutom att hålla ett vakande öga på den? Ett gott råd är att förse hunden med en speciell hundflytväst. Att utgå från att alla hundar har medfödda simreflexer, kan få ödesdigra konsekvenser. Vissa hundar simmar bara med frambenen och kommer därför ingenstans utan risken är att de istället blir utmattade och sjunker.

Även hundar som normalt är skickliga simmare kan drabbas av panik när de oväntat trillar i vattnet. Eller ännu värre – de kan faktiskt göra illa sig på vägen och därför inte kunna simma som vanligt. En flytväst kan vara det som håller hunden över ytan tills hjälp anländer.

Eftersom flytvästen ofta är försedd med ett handtag, så underlättar den också när hunden ska räddas upp ur vattnet. Det går till exempel att hala in den med hjälp av en båtshake, utan att riskera att göra illa hunden. Det är också lättare att få ett bra tag om handtaget, än om en panikslagen, sprattlande hund.

Personligen har jag haft turen att mina hundar hållit sig på fast underlag de gånger de varit ombord på en båt. Det kan bero på att de inte är speciellt vana vid att åka båt och därför framfar med en viss försiktighet ombord.

Annat var det med min kollegas franska bulldog Ruth, som minsann ansåg att hon var både båtens, havets och luftens drottning! Ruth slängde sig med osvikligt mod över bord för att fånga en retsam mås och hamnade till sin egen stora förvåning i vattnet. ”Franska bulldogar är inte så duktiga på att simma”, berättar Ruths ägare Magnus.” Hon hade garanterat sjunkit som en sten om hon inte haft flytväst på sig”. Slutet gott, allting gott – Ruth fiskades in med hjälp av båtshaken och återbördades oskadad till säkrare mark. Det enda som hade fått sig en törn var nog Ruths tro på sin egen förmåga och möjligen hann också måsen få lite hicka innan den insåg att det bara var i hundens eget huvud som den kunde trotsa tyngdlagen.

Text: Veronica Gomes Hansson                                      Tillbaks>>>