Använd nosen till sök

För människan är synen det främsta sinnet. Hunden däremot lever i en värld av lukter. När hunden lyfter nosen i vädret för att fånga en lukt från ett föremål eller en människa kallas det för att hunden ”söker”.

Här tipsar Memea Mohlin om två olika sökövningar du kan göra med din hund.

Leta godis utomhus
Koppla upp hunden vid ett träd om den inte kan ”sitt och stanna kvar”. Visa hunden att du har godis i händerna. Gå därefter en liten bit bort från hunden och visa tydligt att du lägger ut godis på och runt en knölig stubbe. Gå tillbaka, visa att dina tomma händer och säg åt hunden att leta. Om ni inte gjort övningen innan kanske hunden ser alldeles frågande ut och då får du hjälpa den lite på traven genom att slå lite med handen på stubben i närheten av godbiten men var ”snål” med hjälpen.

Du kan också blanda in lite balansträning i denna övning. Lägg godiset uppe på och runt en stor sten eller en rotvälta, som hunden måste klättra upp på för att kunna nå samtliga godbitar.

Uppåt är svårt
Att nosa uppåt är svårt, anledningen är att hunden är ”programmerad” att nosa längs marken. Att stoppa in ett antal godbitar högt som lågt i barken på en tall eller björk blir därför en större utmaning än vad man skulle kunna tro.

Hittar du ett kraftigt träd med lågt sittande grenar kan du gömma godiset så att hunden får sträcka sig upp i trädet, ja till och med klättra upp på någon gren för att nå det. Var noga med att assistera om hunden skulle få svårt med balansen.

Tappa handsken
Gå på stigen och tappa ett föremål som hunden tycker är intressant bakom dig. Gå ett par steg till innan du stannar upp. Själv brukar jag visa min nakna hand och säga ”Var är handsken?”

Eftersom handsken ligger en dryg meter bakom dig kommer hunden snart att upptäcka den. Beröm hunden stort oavsett om den bara visar på föremålet eller om den lyfter upp den. Låt det förbli mycket lätt att hitta föremålet ett tag till.

Öka avståndet
Genom att upprepa övningen många gånger lär du hunden att dina ord ”var är handsken” betyder att den ska vända sig om för att hitta handsken.

Försvåra genom att ”tappa” föremålet och gå allt längre ifrån det innan du talar om för hunden att du åter förlorat det. På en grusvägg med en grässträng i mitten kan föremålet även hamna så att det döljs lite eller helt av gräset.


Dessa tips på vad du kan hitta på tillsammans med din hund är hämtade ur boken; ”Aktivitetsboken” som Memea Mohlin har skrivit. I den hittar du massor av inspiration när det gäller att hitta på rolig och uppskattad aktivering för hunden. Memea har även skrivit flera böcker om hundar. Du hittar information om dessa här.

                                                                                            Tillbaks>>>