Lek med valpen

Memea Mohlin får ofta frågor om när man kan börja träna sin lilla valp och hur man bäst går till väga. Här förklarar hon varför lek är ett så bra sätt att lära känna sin hund.

Hur får man en relation till sin valp?
Relationen till din valp är något du ska börja med genast du får hem valpen helt enkelt genom att umgås och leka med den. Försök att variera lekarna, lek på olika sätt. Hur många olika sätt kan du leka med din valp på? Utmana dig själv och försök samla på lekar. Efter ett tag kommer du upptäcka att somliga lekar blir valpen väldigt upphetsad av. Andra finner den inte så kul. Lekar som tenderar att spåra ur kommer du på sikt att leka mindre av eller avleda in på någon annan innan valpen blir allt för uppjagad.

Genom lekarna lär du känna din hund och din hund dig. Genom leken skapar du en relation till din valp. Genom leken kan du även lära valpen olika saker. Locka valpen att sätta sig och när den gjort det sätter du igång och busar med den. Hejda den på nytt i två sekunder och locka den att lägga sig ned, varpå du belönar den genom att börja med en annan lek.

Lek mycket utomhus
De flesta vuxna hundar har en bra kontakt med sina ägare inomhus men inte utomhus. Anledningen är att hunden upplever sin ägare som en resurs inom hus men inte utomhus. Inne är det vi som kan öppna matpåsen, stängda dörrar, kylskåpsdörren osv. Det går bra att be oss hämta fram bollar som rullat in under soffan.

Vi tar fram kopplet och öppnar ytterdörren. Men tänker vi oss inte för blir vi lätt urtråkiga utomhus. Så lek gärna mycket på promenaderna. Bli lika mycket en resurs utomhus som du är inne. Tids nog hinner hunden upptäcka att det finns vilt i skogen och förtvivlat många kissfläckar efter andra hundar. Knyt upp valpen på dig så får ni roligare tillsammans

Mer lämpliga lekar än andra.
Tänk på att både du och hunden ska ha roligt. Biter valpen dig så att det gör ont är det inget kul att leka längre. Den situationen kan du lösa på olika sätt. En är att se till att ha en leksak emellan så valpen biter i den och inte i dig. Gör som en vuxen hund hade gjort om valpen bitit för hårt i dig. Den hade nupit tillbaka så hårt att valpen pipit till.

Den tredje varianten och den enklaste är att du överger valpen så fort den leker för hårdhänt med dig. Gå och diska, titta på TV, stäng in dig i ett annat rum så fort valpen leker på ett sätt som du inte uppskattar. Efter en tid kommer valpen att anpassa sin lek eftersom den annars blir av med sin lekkamrat (dig).

Göm istället för att kasta
Att springa efter en kastad leksak gillar de flesta hundar. Men väldigt mycket spring blir det. Och eftersom hunden ser var leksaken landade behöver den inte tänka för att hitta saken varpå risken är stor att hunden jagar upp sig i stress efter en stund. Istället för att kasta kan du gå och gömma leksaken istället. Då måste hunden använda sin näsa och tänka till lite för att kunna hitta den igen.

Ännu svårare blir det om du gömmer leksaken högt så valpen få klänga upp på stenar och i kullfallna stockar för att nå den.

Jaga inte hunden
Så fort valpen fått tag i leksaken kommer den antagligen utmana dig till att jaga efter den. Den leken är inte så lyckad för det är alltid hunden som vinner den leken. Och den leken visar även valpen hur himla klumpig och långsam du är (kan vara dumt nästa gång när du vill få fatt i valpen som av någon anledning inte vill komma till dig). Avbryt och gör något helt annat var gång valpen ber dig springa efter och jaga den. Om valpen inte får någon utdelning för den leken kommer försöken att avta från hundens sida.

Belöna istället valpen som kommer fram till dig med saken och vill ha lite dragkamp om den. När hundar leker denna lek tillsammans är det oftast den äldre som tröttnar först och överger valp och leksak. Tro alltså inte att du måste vinna leksaken. Det finns ingen prestigeförlust med i bilden för att du släpper saken och går vidare och gör något annat.

Så sätt nu igång och samla på lekar som du och din hund tycker är roliga. Blir leken för vild byter du bara över till en annan lek eller går själv iväg och gör något annat, då blir det inte fel. Lek bara korta stunder, tio minuter räcker mer än väl. Kanske gör ni det ett par gånger varje dag.

Ha så kul!

Memea

Vill du ha hjälp av Memea med din egen hund går det bra att under kontorstid boka tid på telefonnummer 0734-095364                                                                                                           Tillbaks>>>