Påverka din valps hälsa

Precis som människor, kan hundar också drabbas av sjukdomar eller skador. Här är några tips om hur du kan undvika de vanligaste skadeorsakerna.

Främmande föremål i magen
Valpar undersöker gärna saker med munnen och äter allt som kommer i deras väg, från stenar till dockor. De flesta djursjukhus har en stor samling föremål som plockats ut från hundmagar. Trosor, strumpbyxor, kassettband, nappar, småbollar och skumgummibitar hör till de saker som kan orsaka stora skador i magsäck och tarmar. Placera föremål som kan vara i farozonen så högt att valpen inte kan nå dem. Håll också uppsikt när valpen är utomhus.

Maginfektioner och förgiftning
Maginfluensa kan valpen få genom smitta men liknande symtom kan uppstå om den tuggar i sig något olämpligt. Om valpen vistas i garage eller på andra platser där det kan finnas spill av exempelvis glykol, måste du vara extra uppmärksam. Glykol är oerhört giftigt och kan leda till en smärtsam död om hunden förtär det. Dessutom smakar det sött och gott vilket naturligtvis gör att valpen är mer benägen att slicka i sig de giftiga dropparna.

Värktabletter och andra mediciner ska också hållas utom räckhåll. Det är lätt att tappa en tablett på golvet och valpen är ofta blixtsnabb. De flesta hundar tål inte de verksamma ämnen (till exempel paracetamol) som finns i många värktabletter. Den värktablett som du kan ge till hunden är magnecyl eller albyl, men även dessa ska ges med försiktighet. Konsultera alltid din veterinär!

Trafikskador
Valpar är snabba och smiter lätt ur bilen eller genom ytterdörren om de får chansen. Ha alltid valpen kopplad vid trafikerade vägar. Även den stora och lydiga hunden bör hållas kopplad vid hårt trafikerade vägar.

Tänk på att något kan hända som skrämmer hunden och kanske leder till att den tar ett skutt ut framför en passerande bil.

Om hunden skulle bli påkörd är det viktigt att ta namn och adress på han eller hon som kört på bilen samt bilens registreringsnummer. Vet du inte vem bilisten är måste du anmäla olyckan till polisen och be att få en kopia av anmälan. Ditt försäkringsbolag behöver de uppgifterna för att kunna reglera skadan.

Lämna aldrig hunden i bilen en varm sommardag
Varje sommar avlider ett flertal hundar av värmeslag i bilar. Några minuter i för hög temperatur räcker för att hunden ska bli påverkad. Temperaturen stiger snabbt även om du vevat ner en sidoruta. Du kan inte vara nog försiktig när det gäller detta. Lämna aldrig hunden i bilen om den inte är sval och står i skuggan, samt har god ventilation, till exempel med luckan i en kombibil öppen. Det finns låsbara galler till detta.

Bind ALDRIG någonsin din hund i bilens dragkrok
Det är förbjudet att binda hunden vid bilens dragkrok, oavsett omständigheter. Flera tragiska olyckor inträffar varje år till följd av att föraren kör iväg efter att ha glömt bort eller missat att hunden fortfarande är fastbunden i kroken.

Om hunden försvinner
Skulle din hund försvinna ska du anmäla försvinnandet till polisen. De får oftast de första rapporterna om upphittade hundar. Är inte hunden återfunnen inom någon dag eller två bör du också annonsera i dagstidning och lokalradio.

Så här tecknar du din Agriaförsäkring
Du kan fylla i den försäkringsansökan som medföljer som bilaga till hundens registreringshandlingar i SKK. Du kan också använda kupongen i SKKs broschyr Välkommen Valp.

Du kan också ringa AgriaDjurförsäkrings KundCenter på telefon 020-88 88 88 eller kontakta ditt lokala Länsförsäkringskontor.

Tillbaks>>>