Hunden - en mattjuv i julstöket

Julen är för många en härlig tid då vi får umgås med nära och kära. Mycket av julens förberedelser kretsar kring mat och en hel del tid spenderas i köket. Ofta resulterar vår beslutsamhet att bli klara i tid i en obetänksamhet som kan skapa problem för våra fyrfota vänner.

Vid jultider ser vi på Agria en hel del skador där olika typer av förätning är orsaken. Och hur enkelt är det inte att ställa ut skinkan på uteplatsen för snabb avsvalning, samtidigt som hunden smiter ut i trädgården för en snabb runda och du som ägare måste återvända till köket för att ta ut plåten ur ugnen, kolla knäcken på spisen med mera.

Stöld av julskinkan
Innan man vet ordet av har det gått en tid och man kommer på att Ludde är fortfarande ute. Under tiden som du rumsterat om i köket har Ludde hittat grytan med skinka och lägligt vält ut den på altanen. När du kommer för att släppa in din hund är skinkan sedan länge uppäten och Ludde ser väldigt nöjd ut, men andas lite konstigt.

Se upp med plåtar på jäsning
Ett annat scenario kan vara kring julbaket, där man ofta har plåtar med jäsande bullar som måste trängas med andra bakverk. Vid dessa tillfällen är det lätt att bli kreativ med var man ska ställa plåtarna. Den låga stolen/pallen får fungera som avställningsyta. Något händer som gör att uppmärksamheten flyttas från baket (telefonen ringer, någon ringer på ytterdörren).

Berusad på bulldeg
Ludde har även denna gång sniffat sig fram till plåten med jäsande bulldeg, och vips är hela plåten tom. Det enda som skvallrar att Ludde varit i farten är lite mjöl i morrhåren. Efter ett tag börjar Ludde se bukig ut och får svårt att andas. Efter ytterligare en stund kan inte Ludde stå upp utan vinglar omkring och upplevs som berusad – vilket han är.

Att kräkas - en lösning på problemet
I båda fallen kan din hund drabbas av förätning. Ofta löser sig detta problem på egen hand genom att hunden kräks upp det den ätit. Men ibland kan vår obetänksamhet sluta med ett besök hos veterinären.

Hunden får andnöd
Det som primärt inträffar hos en hund som ätit stora mängder mat är att matsäckens ökade volym börjar trycka tillbaka de andra organen i buken och bröstkorgen. När trycket ökar i bröstkorgen får lungorna mindre utrymme att arbeta och din hunds andning kan bli kort och flåsig.

Akut alkoholförgiftning
Detta kan inträffa mycket snart efter foderintaget, men även komma successivt framför allt om hunden ätit något som befinner sig i en jäsningsprocess (deg). Ibland kan din hund även uppvisa berusningssymtom sekundärt till förätningssymtomen. En vetedeg som jäser avger etanol och stora intag kan ge akut alkoholförgiftning.

Kontakta veterinär
Om du är orolig ska du alltid kontakta en veterinär. Försämras din hunds tillstånd snabbt ska du akut uppsöka en veterinär. Behandlingen veterinären sätter in är oftast dropp och kräkframkallande medel.

Sova ruset av sig
Uppvisar din hund kraftiga symtom på berusning kommer även dessa att behandlas och ibland måste hunden stanna över natten för att sova ruset av sig. Som regel går det bra för hunden, men det kan vara ett mycket olyckligt slag för din plånbok.


                                                                                                                          Tillbaks>>>