Hudtumör hos unga hundar
Många oroliga hundägare går till veterinären med sina valpar när de drabbats av en röd knuta i huden. Plötsligt är den bara där och det har gått fort. Den har nästan alltid hamnat på ett missprydsamt ställe.

Unghundar och valpar drabbas inte alls lika ofta som äldre hundar av tumörer. Men det finns undantag. Denna artikel handlar om en tumörtyp som nästan uteslutande drabbar unga individer.

Röd knuta
Många oroliga hundägare går till veterinären med sina valpar när de drabbats av en röd knuta i huden. Plötsligt är den bara där och det har gått fort. Den har nästan alltid hamnat på ett missprydsamt ställe.

Histiocytom
Tumörerna heter histiocytom, och som ändelsen ”–om” antyder så är det en godartad typ av tumör. Den sprider sig inte till andra delar av kroppen. Tumören sitter i huden och bildar oftast en röd, utskjutande, hård, hårlös knöl ibland med sårig yta. Den har en förkärlek för vissa områden på huden och vi ser den vanligen på öronlapparna, läpparna eller någon annan stans på huvudets hud. Ibland förekommer den på fram- eller bakbenen och då inte så sällan nere på tårna. Tumören växer som regel till mycket snabbt men stannar oftast upp och blir inte större när den blivit 1-2 cm i diameter.

Unga individer
Det är nästan alltid valpar eller unghundar som drabbas. Valpen kan vara bara några månader, kanske ett halvår, och upp till två och ett halvt år gammal. Det är mycket sällan som hundarna är äldre men helt uteslutet är det inte.

Immunförsvarsceller
Histiocyter är en typ av immunförsvarsceller som förekommer i huden. När ett histiocytom bildas så har dessa celler av någon anledning börjat dela sig i en rasande snabb takt.

Operation
Varför dessa hudtumörer drabbar framför allt unga hundar vet vi inte. En del av tumörerna försvinner så småningom av sig själva eller till följd av lokal kortisonbehandling. Har tumören inte minskat påtagligt på två månader så bör den opereras bort. Är hunden besvärad av tumören så tar man bort den tidigare om den inte visar tecken på att minska i storlek. Om vi opererar bort tumören så skickar vi gärna in den till ett patologlaboratorium för att de skall titta på vilken typ av celler som knölen innehåller så att vi vet om det var ett histiocytom eller ej.

Biopsier
Med hjälp nålsticksbiobsier kan man ofta ta reda på redan innan ev. operation att det rör sig om ett histiocytom. Även skrapprov på tumörens yta kan ibland ge besked om ifall det är ett histiocytom eller ej. Många kliniker och djursjukhus kan sedan, ofta medan djurägaren är kvar på kliniken, färga cellerna i provet och titta på det i mikroskop. Finns det mycket histiocyter i provet så stärker det misstanken att det rör sig om den godartade hudtumören histiocytom.

Kan försvinna spontant
Är man säker på att det rör sig om ett histiocytom och hunden inte är påtagligt besvärad av det så kan man gärna vänta med att operera bort det eftersom det finns en chans att tumören försvinner lika fort som det kommit. Det bör dock vara en erfaren smådjursveterinär som gör den bedömningen eftersom det även förekommer elaka hudtumörer. De skall naturligtvis tas bort så fort som möjligt. Om man väntar med en elak hudtumör kan det vara för sent att göra något för att rädda hunden.

Irritation och klåda
Ibland kan hunden / valpen vara besvärad av tumören. Den vanligaste typen av besvär är att tumören kliar. Hunden kliar då ofta på den så att den blöder. Operation leder till snabb lindring om hunden är besvärad av tumören. Man kan då också snabbt få en säker diagnos.

Sammanfattning
Histiocytom är en godartad hudtumör som drabbar unga hundar, ofta valpar. Man bör låta en veterinär konstatera att det verkligen rör sig om ett histiocytom innan man beslutar sig för om man skall vänta och se om det försvinner av sig själv eller om man skall operera bort tumören.
                                                                                                      Tillbaks>>>