När hunden får springfnatt

Vad gör man när hunden får fnatt och springer runt, runt i högsta fart? Sker det utomhus kan man ju låta hunden få springa en stund. Får hunden sina fnatt inomhus kan det leda till att grannarna klagar.

Somliga hundar får springfnatt vid speciella tidpunkter eller efter att de gjort något särskilt. Ibland inkluderas i detta tokryck även att hunden springer på sin människa och lekfullt biter denne i armarna vilket kan göra ont. Varför gör hunden så här? Vad kan man göra för att förhindr dessa ryck?

Busigt kroppsspråk
De allra flesta hundar får ”fnatt” ibland. Oftast blir det så att hunden springer runt en i hög fart med rund rygg och svansen i en båge med svanstippen pekandes nedåt. Ser man på öronen är de oftast platt tillbaka lagda, vilket gör att huvudet får en rund överlinje. Inte en hotande gest så långt ögat når med andra ord, utan bara bus.

Varför fnatt?
Varför får hunden fnatt? Anledningarna är flera. Hunden kan ha en massa överloppsenergi, den behöver få springa av sig. Andra hundar får dessa ryck när de har koncentrerat sig hårt. Ungefär som man själv har behov av att flamsa när man har koncentrerat sig mentalt en längre stund. Hjärnan är trött men kroppen är full av spänningar och energi.

Korthåriga hundar kan få fnatt när de kommer in från promenaden i syfte att få upp temperaturen igen. Fryser man går det fortast att få upp temperaturen om man anstränger sig fysiskt.

Svårt att hejda
Att hejda hunden som springer runt brukar inte få så stor effekt. Hunden är så högt i varv att den inte noterar vad man själv gör. Och så inne i sin egen lek att de tar fel på budskapet om de skulle höra något. Oavsett hur barsk man försöker låta tror den ändå bara att man deltar i leken och jagar den.

Förekom och avled
Försök därför att lära dig vilka situationer eller handlingar som utlöser springandet. Lär dig att se de gester och det uttryck din hund har strax innan den får ett ryck? Beroende på varför och när din hund får de här springrycken kan du försöka att göra något av följande.

Avled hunden genom att förekomma springandet innan det alls börjat ochlåt hunden få göra en uppgift istället. Belöna den gärna med godbitar efteråt eftersom mat även har en lugnande effekt. Tror du att anledningen kan vara kyla masserar du hunden med en handduk genast du kommer innanför dörren.

Ge den en uppgift
Kan du räkna ut när rycket kan komma låter du hunden få ha kopplet släpandes efter sig. Då kan du trampa på kopplet och fånga upp den med hjälp av det så fort du misstänker att en springtur är på G.

Återigen brukar det vara lättare att få hunden lugn igen om du avleder den genom att ge den en uppgift att göra. Att bara kräva av hunden att lugna sig är sällan fruktbart.
Lycka till!

Vill du veta mer om hur du kan göra för att bli tydlig i din kommunikation med din hund vill jag rekommendera dig att läsa Memeas bok; ”Inkallning är så mycket mera”.

Tillbaks>>>