Diabetes mellitus - besvärlig diagnos

Våra hundar kan drabbas av diabetes. Tyvärr är sjukdomen inte övergående utan när hunden fått diagnosen måste den behandlas resten av sitt liv. Något som kräver mycket av djurägaren.

Sjukdomen diabetes innebär att bukspottkörteln inte producerar tillräckligt av hormonet insulin. Insulinet är livsviktigt för att blodsockret i kroppen inte ska stiga eller sjunka för kraftigt.

Ofta är det äldre eller medelåders hundar som får diabetes. Det är vanligare att tikar drabbas på grund av att de under löpet producerar hormonet progesteron som gör sockersjukan näst intill omöjlig att behandla. Därför ska en tik med diabetes alltid kastreras. Agrias veterinärvårdsförsäkringar täcker kostnaderna för en kastration i de fallen.

Törstig och trött
De klassiska symptomen på diabetes är att hunden dricker stora mängder vatten. Ofta får hunden också en enorm aptit och kan sätta i sig stora mängder mat men den går ändå ned i vikt.

Att vara trött och håglös hör också sjukdomen till. Symptomen kan ju också vara varningssignaler för andra sjukdomar än diabetes men genom blod- och urinprov kan din veterinär ställa rätt diagnos. Om inte hunden får diagnosen diabetes i tid blir den allt sämre – och kan drabbas av komplikationer som en kraftigt störd ämnesomsättning, gråstarr, ökad infektionsrisk och njursvikt.

Dagliga sprutor och blodprover
När diagnosen ställts börjar de dagliga injektionerna med insulin. Hunden ska ha insulinsprutor en eller två gången om dagen för att hålla blodsockervärdena jämna. Hundägaren måste hålla koll på värdena genom regelbundna blodprover.

Att hunden inte kan få sitt insulin i tablettform beror på att magsäcken bryter ned det innan kroppen hinner ta upp det, därför måste hundägaren lära sig ge hunden sprutor. Både sprutor och insulin får du sedan utskrivet av din veterinär på recept.

Bra mat regelbundet
Sjukdomen diabetes kräver en hel del av hundägaren vad det gäller insulininjektioner, blodprover, livsstil och matvanor. En hund med diabetes kräver nämligen bra mat regelbundet. Att hunden måste få sin mat på bestämda tider varje dag är viktigt eftersom insulindosen är inställd efter det.

Maten ska helst bestå av magert kött eller fisk och hunden får inte äta hundkex eller annat godis som innehåller socker. Numera finns också speciella diabetesfoder att köpa. De är bra för att de innehåller långsamma kolhydrater, som hjälper till att hålla blodsockernivån jämn.

Motion för jämnt blodsocker
Motion hjälper också till att hålla blodsockernivån jämnare. Du bör alltid ha med dig druvsocker på promenaden ifall hunden skulle drabbas av en insulinkänning vilket innebär att hundens värden sjunker kraftigt.

När hunden får en insulinkänning blir den svag, orolig, vinglig och kan krampa och bli medvetslös. Om hunden inte klarar av att svälja druvsockret själv kan du massera socker mot tandköttet.

Plus Extra ersätter insulin
Kostnaderna för att behandla diabetes beror bland annat på hur ofta du behöver besöka veterinären och hur mycket du klarar av att göra själv hemma.

Själva insulinet kostar också en hel del. Mellan 100-200 kronor i månaden för en hund som väger 15 kg får du räkna med. Om din hund är försäkrad med Agria Plus Extra får du ersättning med 3000 kronor per år för insulin och andra mediciner.

Som kanske framgår ställer behandlingen av diabetes både praktiska och ekonomiska krav på ägaren. Ibland känns kraven för stora och djurägaren väljer tillsammans med sin veterinär att avliva hunden.

SLU:s webbplats kan du hitta mycket bra och detaljerad information om hundar och diabetes

Tillbaks>>>