Hundar kan dö av värmeslag

Det förekommer ganska ofta att hundägare lämnar sin hund i bilen en varm och solig sommardag. Fönstret kanske öppnas några centimeter så att hunden ska få luft. När man sedan kommer tillbaka ligger hunden medvetslös i bilen.

Temperaturen i en bil stiger snabbt då den står i solen, trots att temperaturen utomhus bara är drygt tjugo grader. En hund som blir varm kan inte svettas, utan måste göra sig av med värmen genom att "flåsa" och genom andningsluften få bort värmen ur kroppen.

Med utandningsluften förloras då all vätska. Hundens kroppstemperatur stiger från normala 38 grader till 39 grader för att senare stiga upp mot 40 grader. När hunden närmar sig 41 grader fortsätter temperaturen att stiga. Hunden förlorar då medvetandet och om inget snabbt görs kommer den att dö.

Handla snabbt
Om hunden påträffas i tid är snabba åtgärder viktiga! Om du har tillgång till en termometer så ta tempen på hunden. Ta ut hunden ur bilen och duscha den med vatten, eller blöt en handuk och blöt sedan ner hundens päls ända in på bara skinnet. Åk direkt till djursjukhus, klinik eller veterinär-mottagning.

Behandlingen fortsäter med alla medel att få ner kropps-temperaturen till under 39 grader. Hunden kommer att få dropp och andra mediciner beroende på hur allvarligt hundens tillstånd är.

Kan bli svåra skador
Vid allt för hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga hjärnskador, hjärtskador, tarmskador, lever- och njurskador samt olika blodförändringar. Många hundar är i behov av sjukhusvård under flera dagar. Utgången är alltid oviss vid dessa händelser. Om hundföraren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Lämna aldrig hunden instängd i en bil en sommardag. Med en utetemperatur på 20-22 grader stiger värmen snabbt till 85 grader.

Om din hund drabbas av värmeslag, gör så här:

  • Lämna aldrig hunden i en parkerad bil en solig dag.
  • Om det hänt: Ta ut hunden i friska luften.
  • Duscha eller blöt ner hunden med våta handdukar.
  • Åk omedelbart till djursjukhus eller klinik.

Tillbaks>>>