Ha kul med din hund

Hur vill du som hundägare att din hund ska uppträda? Är det viktigare att den kan genomföra en platsliggning på en appellplan än att den kan sitta tyst vid din sida medan du pratar med grannen? För Eva Bodfäldt är svaret självklart – samspel i vardagen är nummer ett.

En kväll i mars samlas vi tio förväntansfulla hundägare för att höra Eva Bodfäldt prata om ”fyra vägar till bra kommunikation”. Eva börjar med att konstatera att i hundens värld går det egentligen inte att dela verkligheten som hon nu ska göra. Men för oss människor blir det lättare att fatta galoppen om hon ändå gör det.
– Enligt mitt sätt att se det handlar hundträning om att tänka ut vilka beteenden man vill ha hos sin hund och sedan fånga och belöna dessa, förklarar hon.

Skratta och lek med din hund
Eva frågar oss om vi brukar skrattar ihop med våra hundar och förklarar hur viktigt det är för kontakten att ha roligt med sin hund varje dag.
– På valpkurser får man lära sig att vara rolig för att fånga hundens intresse. Men ofta blir leken till ett slags åtgärdspaket vilket är synd, säger Eva.
Hon tar hundmöten på promenaden som exempel.
– Först när en mötande hund kommer i sikte och den egna hunden reagerar med att spänna upp sig och kanske föra oljud börjar matte eller husse vakna till liv.
Kanske åker favoritleksaken fram, och ägaren som tidigare strosat i sin egen värld, är plötsligt hundra procent engagerad i hunden.
– Givetvis kommer hunden att tycka situationen är rolig. Och har man otur kan hunden tolka leken i dessa situationer som en belöning av ett felbeteende, förklarar Eva.

Belöna spontan kontakt
– Det är därför som man bör leka med sin hund ofta och i alla tänkbara situationer. Det får hunden att tycka att matte och husse är spännande att hålla sig kring, säger Eva.
Hon förklarar hur lätt det är att fastna i ”tänket” att det är olika kommandon som ska styra relationen med hunden.
– Men om hunden insett att det är kring husse eller matte det händer saker slipper man många kommandon. Hunden blir naturligt intresserad att följa efter och hålla kontakt. Och då behöver inte ägaren kalla på sin hund eller beordra den att stanna i ett, säger Eva.
Att alltid belöna spontan kontakt är ett mycket bra sätt att få en följsam hund.
– Självklart ska det vara olika grader av belöning, poängterar Eva. När hunden vänder sig om på promenaden för att kolla om du är med räcker det kanske med ett lugnt verbalt ”bra”. Om hunden däremot bjussar på att i full fart springa emot dig och ta kontakt ska det resultera i jackpott.

Tjata inte
Men hur ska då hunden förstå hur vi vill att den ska uppföra sig? Eva tycker det bästa sättet att få en mer aktiv och självständig hund är att låta hunden själv klura ut vad vi vill.
– Om hunden får jobba för sin belöning och använda huvudet blir det också mindre tjat i kommunikationen mellan er.
Att vänta ut ett beteende och belöna när hunden spontant utför det är bästa sättet.
– Sen hänger du bara på ett kommando, säger Eva. Viktigt att tänka på är bara att kommandot ska komma när hunden utför handlingen, exempelvis slår ned rumpan i backen och sätter sig. Det ska inte upprepas 10 gånger innan hunden sätter sig.

Att aktivt träna passivitet
Det sista som Eva tar upp är något som låter så självklart när hon pratar om det men som ändå förbises av många hundägare, nämligen passivitetsträning. För handen på hjärtat vem prioriterar att bara vara med sin hund ute på promenaden när man kan träna inkallning, leta godis eller kasta leksaken?
– Passivitetsträning kan vara svårt men är viktigt. Det du ska träna på är att göra ingenting tillsammans med din hund, förklarar Eva.
Om hunden varvar upp, skäller, nafsar eller hoppar gäller det för matte eller husse att vara lugn och bestämd. Hon jämför passivitetsträningen med att gå till veterinären.
– Det är något som bara ska genomföras. Man varken ryter eller skäller utan är bara lugn och har tålamod.

Själva belöningen
Som i all hundträning gäller det att börja i lugna miljöer för att hunden ska ha en chans att förstå vad det är vi vill. Vad som också är viktigt att fundera över är - hur värdefull belöningen är för hunden?
– Är bara belöningen tillräckligt intressant kan man vänta ut de flesta beteenden. För mig spelar det då ingen roll om hunden tror att den bestämmer eftersom jag på köpet fått en lydig hund.
Eva säger att ett fint samspel vinner både hund och ägare på och vi som är där och lyssnar kan bara nicka instämmande.
– För mig är det magi när en hund visar att den bryr sig om mig och förstår vad jag vill. Det tycker jag är riktigt häftigt, avslutar Eva.

Eva Bodfäldts tips på hundlekar

Givetvis kan man hitta på vilka lekar som helst med sin hund bara den uppskattar dem. Problemet är att vi vuxna brukar ha lite dålig fantasi när det kommer till att leka.

Kanske ligger det en del sanning i påståendet att ”man slutar inte leka för att man blir gammal utan man blir gammal för att man slutar leka”.

Söklekar
En hund som får all belöning direkt ur handen blir snabbt lat eller uttråkad. Låt hunden jobba mer för belöningen. En ”söklek” i sig kan vara en belöning för en hund som gillar att jobba. För en annan hund blir ett gömt föremål belöningen medan en tredje uppskattar att få leta godbitar. Sökleken går att variera i det oändliga. Ibland gömmer du bara en sak som hunden får leta efter på ett stort område. Nästa gång får hunden leta efter pyttesmå godisbitar i en liten ruta.

Hitta spunk
Precis som Pippi Långstrump kan du som hundägare leta efter något som du själv inte riktigt vet vad det är. Uppträd ungefär som när du letar svamp. Du väcker nämligen hundens intresse om det är du som hittar spännande saker på promenaden. Det du hittar kan vara allt ifrån pinnar och bortappande vantar till mat och leksaker. Ibland låter du hunden dela det du hittat med dig. Andra gånger behåller du ditt byte för dig själv.

Knuffleken
Många hundar älskar att leka knuffleken. Det är en fysisk lek som brukar få hunden att spontant söka kontakt. Knuffar du iväg din hund blir oftast reaktionen att den kommer tillbaka till dig. Då har du lyckats skapa ett beteende som du gärna kan belöna. När du leker knufflekar med din hund är det viktigt att tänka på att ha ett avslappnat kroppsspråk så att hunden inte uppfattar dig som dominant.

Smyglekar
Att långsamt smyga på sin hund för att sedan kasta sig över den tycker de flesta hundar är skoj. Om man börjar smyga en bit bort och spänner ögonen i den på ett busigt sätt kan man riktigt se hur det spritter i hunden av förväntan över vad som komma skall.

Kamp/draglekar
Om du knyter ett föremål i ett snöre blir det lättare att sätta fart på jaktlusten hos hunden. Försök att låta föremålet imitera en hare när du drar det över marken. Om hunden gillar att kampa kan du låta hunden få tag på föremålet och dra lite i det.

Förutom att du genom föreslagna lekar får en fin kontakt med din hund kan du också använda lekarna för att framkalla och belöna önskade beteenden. I sökleken kan du när hunden letar lägga på kommandot ”leta”. Genom spunkleken får du inkallningen om du belönar och lägger på kommando när hunden spontant kommer till dig för att se efter vad du hittat. I kampleken kan du till exempel öva in ”loss” eller ”släpp” i samband med att hunden släpper föremålet.

Ha så kul med din hund!


Text: Susanna Martell

En närmare presentation av Eva Bodfäldt kan du ta del av här nedan.

Vem är Eva Bodfäldt?

Jag är hundkonsult med inriktning mot inlärningspsykologi och samspelet mellan hund och människa. Min utbildning till hundpsykolog fick jag hos Anders Hallgren på Stora Sofielunds Hundskola 1980-1982.

Jag har också gått en fördjupningsutbildning i operant inlärning hos Marian och Bob Bailey, en av de mest framstående på området i USA.

Efter utbildningen startade jag min egen verksamhet. Där håller jag kurser för hundägare på alla nivåer - från förstagångshundägare till erfarna tävlingsförare och hundägare med speciella inriktningar eller problem. I december 2001 kom jag ut med boken ”Kontaktkontraktet” som nu sålt i över 18 000 exemplar. I boken har jag samlat mina 25 års erfarenhet som hundpsykolog.

Mitt motto i hundträningen är empati-vänskap-ansvar. För att bygga upp den relation jag vill ha med mina hundar lär jag dem en enkel princip; jag belönar deras kontakttaganden med mig. Att hunden spontant och utan kommandon söker sig till mig är grunden för ett bra samspel.

Jag håller kurser och föredrag för hundklubbar och föreningar runt om i Sverige och Norden. Svenska Brukshundsklubben (SBK), länsklubbar inom SKK, Svenska Spaniel- och Retrieverklubben, Polisen och Försvarsmakten är några av dem som anlitat mig de senaste åren. Jag vidareutbildar också instruktörer, bland annat inom SBK.

Bland mina egna tävlingsmeriter finns tre lydnadschampionat, ett brukschampionat i spår och två SM-deltaganden i lydnad. Jag har också tävlat elitklass i sök och elitklass i jakt med retriever samt utbildat en av mina tidigare hundar till räddningshund.

Länk till Evas hemsida